Köpek Eğitiminde Püf Noktalar

Köpek Eğitiminde Püf Noktalar

Bir köpeğin ilk 2 ayını anne yanında geçirmesi olmazsa olmaz bir gerekliliktir. Bunun birçok önemi vardır; bunlardan bir tanesi de köpeğin eğitiminin anne yanında başlamasıdır. Yavru köpek; anne ve kardeşlerinin yanında beslenme, korunma, savunma gibi metotları öğrenir. Sosyalleşmenin ilk temellerini burada atar, bu ileriki dönemde sosyalleşmesi için attığı ilk ve en önemli adımdır.

Sizin vereceğiniz eğitim, asıl eğitimdir. Siz ve köpeğiniz evinize ilk adım attığınız andan itibaren eğitim başlamalıdır. Ne kadar erken eğitime başlarsanız, o kadar başarılı olursunuz. Eğitim uzun bir süreçtir. Bu dönemde çok kararlı, sabırlı ve şefkatli olmalısınız. Köpeğiniz ile 10- 15 senelik bir dilimi birlikte geçireceğiniz düşünülürse, eğitim konusunu en başından ciddiye alarak hareket etmeniz mutlu seneleri beraberinde getirecektir.

Eğitim verirken aşağıdaki püf noktalara dikkat ediniz:

  • Eğitimde en önemli silahınız ses tonunuz ve komutlardaki zamanlamanızdır. Köpeğiniz sizin istemediğiniz bir şeyi yapacak iken ses tonunuzu ayarlayarak diyeceğiniz ‘Hayır’ kelimesi onun yapacağı şeyden vazgeçmesini sağlayacaktır. Örneğin evinizde bir odaya girmesini istemiyorsunuz, girmeye niyetlenirken uyarırsanız doğru zamanlama yapmış olursunuz.
  • Eğitim süresince diğer aile bireylerinin de aynı kararlılıkta ve disiplinde olması gerekir. Aynı duruma verilen birkaç farklı tepkiyi köpeğinizin fark etmesi ve bunu kullanmaya başlaması uzun sürmeyecektir.
  • Basit komutlar dediğimiz ‘ Otur’ ‘ Kalk’ ‘ Yat’ ‘ Yürü’ ‘ Bekle’ ‘ Dur’ gibi komutları öğretirken ödüllendirme sistemini kullanabilirsiniz. Buradaki önemli nokta, onun komutu uyguladığı anda ona ödülü vermenizdir. Ödül sadece yemek olmamalı, farklı alternatifleri de ödül olarak kullanmalısınız. Yoksa ilerleyen dönemde köpeğiniz yemek olmadan hiçbir komutu yerine getirmemeye başlayacaktır.
  • Komutları bir defa söyleyip yapmasını sağlamalısınız. İki veya üç defa üst üste söylenen komut ( YAT, YAT, YAT gibi) köpeğinizin kafasını karıştıracak ve komutu yanlış algılamasını sağlayacaktır. Eğer komut verdiğinizde dediğinizi yapmıyorsa o an için eğitimi bırakın, ısrarcı olmaktan kaçının. Eğitimi uzun tutmak, ona baskı yapmak veya onu zorlamak eğitiminizin olumsuz sonuçlanmasını sağlayacaktır.
  • Köpeğiniz komutu öğrendikten sonra sürekli tekrarlarla pekiştirmelisiniz. Öğrendi diyerek bırakılan komutlar belli süre sonra unutulacaktır.
  • Tasma takmaya yavruyken başlamanız, ileriki dönemde yaşayacağınız zorlukları engelleyecektir. Büyüdükçe tasma takmak istemeyecektir. Aşılarının tam olması koşulu ile 3 aydan sonra tasma ile dışarıda gezdirme etkinlikleri yapmaya başlayabilirsiniz. İlk zamanlar oturacak ve yürümek istemeyecektir. İlk zamanlardaki amaç onu tasmaya alıştırmaktır. Hiçbir zaman onu zorlayarak veya yerde sürüklenmesini sağlayarak ona bir eğitim vermemelisiniz.
  • Eğitim verirken etrafta ilgisinin farklı yöne kaymasını sağlayacak uyarıcılar olmamalıdır. Sessiz, sakin bir ortam; odaklanmasını kolaylaştıracaktır.
  • 6 aydan sonra basit komutlar haricindeki komutları öğrenmesini istiyorsanız profesyonel destek alabilirsiniz.

Profesyonel bir destek almadan sizin öğretebileceğiniz basit komutlar:

Yürü:

  1. Köpeğinizi sol tarafınıza alın.
  2. Oturur pozisyonda ise tasmayı hafifçe çekip bırakarak onu uyarın.
  3. İstediğiniz yol güzergahından gitmiyorsa ilk zamanlar takip edin.
  4. Tasmaya iyice alıştıktan sonra tasmayı hafifçe çekip bırakarak istediğiniz yöne yönlendirin.
  5. Farklı yönlere gitmek istiyorsa tasmayı çekip bırakırken aynı zamanda ona ‘ Hayır’ komutu verin. Ses tonunuz otoriter ve net olmalı.
  6. Sıkıntısız yürüyüş zamanlarında onu ödüllendirin.

Otur:

  1. Elinizi ( tüm parmaklarınız bitişik olacak halde) köpeğinizin başının üzerinde tutun. Köpeğiniz elinize pür dikkat kesildi ve ne olacağını bekliyor.

  2. Elinizi köpeğinizin başından geriye doğru hareket ettirin. Elinize baktığı için geriye doğru gitmesi, oturmasını sağlayacaktır.
  3. El hareketinizle birlikte aynı anda ‘ OTUR’ deyin. Ses tonunuz otoriter ve net olmalı.
  4. Köpeğiniz hareketi yaptıktan sonra onu ödüllendirin.

Eğer köpeğiniz komutu yerine getirmediyse:

  1. Köpeğinize eğitim tasması takın.
  2. ‘ OTUR’ dediğiniz anda nazikçe arkasından aşağı bastırırken tasmasından yukarı çekin.
  3. Köpeğiniz hareketi yaptıktan sonra onu ödüllendirin.

Yat:

  1. Köpeğiniz oturur durumdayken onun hizasına gelin.
  2. Ön ayaklarını hafifçe öne çekerken omuzlarından hafifçe yere bastırın.
  3. Hareketinizle birlikte aynı anda ‘ YAT’ deyin. Ses tonunuz otoriter ve net olmalı.
  4. Köpeğiniz hareketi yaptıktan sonra onu ödüllendirin.

 Bekle/ Dur:

  1. Köpeğiniz oturur durumdayken eliniz ile dur işareti yaparak elinizi ona doğru uzatın. Parmaklarınız bitişik ve avuç içiniz yüzüne doğru olmalıdır.  
  2. ‘ KAL’ deyip önünde durun. Ses tonunuz ince ve kelimeyi çıkarışınız uzun olmalıdır.
  3. Kalkma eğilimine karşı, kayışa hakim olmalısınız ve kalkmaya çalıştığında komutları sırasıyla tekrarlamalısınız. Her komut arasında yapmasını beklemelisiniz. ‘ HAYIR’ ‘ OTUR’ ‘ BEKLE’
  4. 5- 10 saniye aralarında dediğinizi yapıyorsa hareketi öğreniyor demektir.
  5. Köpeğiniz hareketi yaptıktan sonra onu ödüllendirin.

Kolay Eğitilebilen Irklar

Bazı ırkların eğitimi oldukça kolaydır. Komut ve yapacağı hareketi çok kolay eşleştirirler. Eğitim için daha az zamana ve daha az tekrarlamaya ihtiyaç duyarlar ve sizi çok üzmezler.

Gelin bu ırklara bir göz atalım. Linkleri tıklayarak ırklar hakkında ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.