Ev Hijyeni ve Köpekler
Köpek sevgisi hemen hemen herkeste var olan bir sevgidir. Köpeklerden hoşlanmayan kişiler genelde onlarla ilgili kötü anılara sahip olan kişilerdir. Aksi halde sevimli dostlarımızı sevmeyecek bir insanın var olduğuna inanmak çok güç. Bazılarımız olumsuz taraflarını düşünmeden onları sahiplenmek isterken, bazılarımızın ise çeşitli konular sebebiyle tereddütleri vardır. Bu sebeplerden bir tanesi de evlerin hijyenini sağlayamama düşüncesidir. Evde bir de çocuk varsa köpek sahiplenmek onlar için hayalden öteye gitmez. Bu yazımızı, sadece ev temizliği ve hijyeni düşünüp köpek sahiplenmeye cesaret edemeyenler ve köpek sahibi olup hijyeni sağlayamamaktan şikayet edenler için yazdık.
Endişelenmeyin, aşağıdaki noktalara özen gösterirseniz, bu endişenizi minimuma indirmiş olacaksınız. Elbette evde köpek olmama durumuyla kıyasladığınızda bir fark olacak ve siz daha fazla çaba göstermiş olacaksınız. Ancak onların bize verecekleri artıları göz önüne aldığımızda bunlar elbette önemsiz kalacaktır.
Hadi başlayalım…
*Size en uygun ırkı bulmak ile işe başlamalısınız. İlk tercihiniz en az tüy döken ırklardan yana olmalı. Bu konuda daha ayrıntılı bilgiye sahip olmak ve hangi köpek ırklarının daha az tüy döktüğünü öğrenmek için Hipoalerjenik Köpek Irkları yazımıza göz atabilirsiniz. İkincisi kötü kokmayan ve kendi kendini temizleyebilen ırklardan tercih yapabilirsiniz. Bu ırklardan bazıları Bichon Frise, Beagle, Basenji, Boston Terrier, Collie, Dalmaçyalı, Maltese Terrier, Pomeranian, Poodle, Samoyed’ dir.
*Köpeğinizin hijyenine çok özen göstermelisiniz. Özellikle tarama işlemini çok sık tekrarlayarak onları ölü deri ve tüylerden arındırmış olursunuz. Günde iki defa yalnızca beş dakikanızı ayıracağınız bu işlem, sizi çok büyük bir ölçüde rahatlatacaktır. Hem de tarama işleminin köpeğinizle aranızdaki bağı kuvvetlendirdiğini hatırlatmakta fayda var. Tüylerle uğraşamam diyenlerdenseniz sizi Tüysüz Köpekler ve Bakımları yazımızı okumaya davet edelim.
*Köpeğinizi gerektiği sıklıkta yıkayabilirsiniz. Fakat çok sık yıkamak doğru bir davranış değildir. Bunun için özellikle köpeğinizin ırk özelliğine kulak vermelisiniz.
*Köpeğinizin beslenmesine dikkat edin. Onun derisinin kokacağı yiyecekleri sürekli vermekten kaçının ( balık gibi) veya mama ile besleniyorsa mamanızı değiştirmenizde fayda var.
*Köpeğiniz tüm bu önlemlerden sonra dahi kokuyorsa bir sağlık problemi olabilir. Veterinerinize götürmenizi öneririz.
*Köpeğiniz eve ilk adımını attığı andan itibaren, evin kuralları olduğunu öğrenmeye başlamalı. Sabırla, sevgiyle ve kararlılıkla kurallarınız olduğunu öğrenmesini sağlayın, taviz vermeyin. Eğitimlere ne kadar erken başlarsanız o kadar fazla olumlu sonuç alacaksınız. Örneğin tuvalet eğitimi, evin her odasına girmemesi gerektiği ( yatak odası, mutfak) koltuk üzerine çıkmaması gerektiği gibi. Bu konular için destek alabilirsiniz.
*Evinizi köpeğinize uygun dizayn edebilirsiniz. Ne kadar çok eşya, o kadar çok temizlenecek şey demektir. Evinizi sadeleştirin. Temizlemeye kolay bir hale getirin. Örneğin; halılarınızı, battaniyelerinizi, koltuk kumaşlarınızı her ihtimale karşı lekeye dayanıklı, desenli kumaşlardan seçmeye çalışın. Üzerlerini kılıf veya battaniye sermeyi düşünebilirsiniz.
*Köpeğinizin yaşadığı kendi özel alanını her daim temiz tutmalısınız. Yatağını sık sık yıkamalı, mama kaplarını temizlemeli, suyunu sık sık değiştirmeli, evde tuvalet ihtiyacını gideriyorsa pedleri çok sıklıkla değiştirmelisiniz.
*Evinizi havalandırmayı asla ihmal etmeyin. Kötü kokunun gitmesi için en etkili çözüm evi havalandırmaktır.