Köpeğim Yalnız Kalabilir Mi?

Köpeğim Yalnız Kalabilir Mi?

Sevimli dostlarımızı yolumuza yoldaş yapmak, onlarla bir hayat paylaşmak için onları sahipleniriz. Her anımızı onlarla geçirmek tabi ki kalbimizden geçendir fakat bu her zaman mümkün olmuyor. Hele ki çalışıyorsak… Köpeği evde yalnız bırakma veya köpeği bahçede yalnız bırakmak konusu vicdanımızı çok rahatsız eden bir konu olur çıkar.

En başta köpeğinizi yalnız bırakma fikrine sizin alışmanız, sonrasında köpeğinizi bu duruma alıştırmanız için size birkaç öneri sunacağız:

*İlk olarak köpeğimiz kaç saat yalnız kalabilir, bu konuyu bir inceleyelim. Yavru köpekler evde kaç saat yalnız kalabilir sorusunun cevabı aslında köpeğinizin karakterine, sağlıklı olup olmamasına ve birçok etkene bağlıdır. Tabi yavru köpeğinizin evinizdeki ilk haftalarıysa yalnız kalmamasına özen göstermelisiniz. Kaç saat yalnız bırakılabileceği ile ilgili birçok uzmanın farklı saat görüşleri olsa da genel olarak köpeklerin 6- 7 saat yalnız idare edebilecekleri düşünülmektedir. Eğer bu saatlerden fazla yalnız bırakmak zorunda kalacak bir durumunuz var ise köpek sahiplenmeden önce köpeğinizin evde yalnız bırakılabilecek köpek ırklarından olmasına özen gösterin ve çözümler bulmaya çalışın; mesela bir yakınınızın onunla ilgilenmesini sağlayabilirsiniz, köpek bakıcısı bulabilirsiniz veya evinize yakın bir köpek pansiyonu bulabilirsiniz.

*Her şeyden önemlisi onun can sağlığı. Bu yüzden evinizde veya bahçenizde ona zarar verecek her şeyi ortadan kaldırın. Kırılacak tüm eşyalar, prizler, fişler, ocak, ütü, kesici, delici aletler, üzerine düşecek eşyalar, bahçenizdeki kıymıklar, çiviler ve daha fazlası için önlem alın.

*Yalnız bırakmayı adım adım yapmayı asla ihmal etmeyin. Bir anda ortadan yok olursanız, ne olduğunu anlamayacak ve strese girecektir. Siz evdeyken onu yalnız bırakma alıştırmaları yapmalısınız. Örneğin: mutfağa girmesi yasak olduğu için, siz yemek yaparken mutfak dışında bir yerde yalnız kalabilir. Önceleri 10- 15 dakikalık yalnız kalma süresini zaman içerisinde arttırın.

*Yalnız kalmaya hazırlanan köpeğinizin enerjisini attığına, tuvalet ihtiyacını giderdiğine emin olun. Aksi takdirde eve geldiğinizde istemediğiniz manzaralarla karşılaşmanız çok olasıdır. Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız asla olumsuz bir tepki göstermeyin, zaten sizsiz geçirdiği uzun saatler mutsuz olması için yeterli bir sebep, onu daha fazla mutsuz etmeyin. Sadece önlem alın.

*Evde girip çıkacağı yerleri kontrol altına alın fakat sevdiği bölümleri ona açın, sevdiği oyuncakları evin belli köşelerine dağıtın. Tüm bunlar, kendisini uzun süre yalnız oyalamasını sağlayacaktır. Bahçedeyse köpeğiniz bahçeden çıkamaması yönünde önlem almalısınız.

*Çok heyecanlı olduğu bir vakitte evden çıkmayın, kendisini terkedilmiş hissedecektir.

*Evden çıkarken öncelikle kendinizin sakin olması gerektiğini unutmayın. Köpeğiniz sizin kötü enerjinizi anlayacak ve enerjinizi üzerine çekecektir. Doğal davranın.

*Sevdiği bir eşyayı ve size ait bir eşyayı ortalarda bırakabilirsiniz. Bu parfümlü bir kıyafetiniz olabilir.

*Eve geldiğiniz zaman onunla kaliteli zaman geçirin. Onu yaşamınıza dahil edin. Yürüyüşler yapın, oyunlar oynayın, başka köpeklerle oyunlar oynamasını sağlayın, sosyal ortamlara birlikte girin, evinize özellikle evcil hayvanı olan misafirler davet edin, arabayla gezintiye çıkın, ona çeşitli eğitimler verin ( Birlikte eğleneceğiniz çok güzel bir zaman dilimi olacaktır.)  Kısacası; ona olan sevginizi ve ilginizi onun bilmesini, hissetmesini sağlayın.

 

Bazı ırklar yalnızlığa karşı fazla tepki gösterirler: paniklemeye ve endişelenmeye başlarlar. Havlarlar, sızlanırlar, çiğneme gibi etrafa zarar verme davranışları gösterirler; hatta depresyona dahi girebilirler. Bazı ırklar ise yalnız kalmaya müsaittir ve kendileri bunu tolere edebilirler.

Eğer 6- 7 saatten uzun bir süre köpeğinizi yalnız bırakacaksanız köpek sahiplenmeden önce evde yalnız kalan köpek cinsleri listesine göz atmalısınız.

*Basenji

*Chow Chow

*English Foxhound

*Miniature Schnauzer

*Shiba Inu