Köpeğimi Nasıl Beslemeliyim?
Beslenme fizyolojik bir ihtiyaçtır. Tüm canlılar gibi köpekler de hayatlarını devam ettirebilmek için dışarıdan alınan besine ihtiyaç duyarlar. Bu, günlük yaşamlarına devam etmeleri için yaşamsal zorunluluktur. Aldıkları besinler ne kadar yeterli ve dengeli olursa hayatlarına o denli sağlıkla devam edeceklerdir. Bir köpeğin beslenmesi boyut, cinsiyet, yaş, enerji düzeyi, yaşadığı iklim, gebelik, hastalık gibi genel ve özel durumlara göre değişiklik gösterir. Dolayısıyla yazdıklarımız genel bilgileri içermektedir. En sağlıklı beslenme düzeninizi veterineriniz belirleyecektir.
Yavru Köpeğimi Nasıl Beslemeliyim?
İlk 4- 6 hafta: Anne sütü ile beslenmelidirler.
4 hafta sonrası: Kuru mamalar süt ( sadece ilk 2- 3 ay), su, yemek suları, et suyu ile ıslatılarak verilebilir. Bu işlem hem mamanın daha lezzetlenmesini sağlayarak yavru köpeğin ilgisini çekecektir hem de çiğnemesini ve yemesini kolaylaştıracaktır. Gerçekleşebilecek mide rahatsızlıklarını da minimuma indirir. Fakat sütten mamaya direkt geçiş olacağı için kabızlık problemi yaşanabilir. Mama seçiminizi veterinerinize danışınız. Mama tane büyüklüğü, içindeki besin değerleri, köpeğinizin ırkının boyutuna göre hangi mama seçeceğiniz gibi tüm konularda veterinerinizden sizi yönlendirmesini isteyebilirsiniz.
6 hafta sonrası: Mama ıslatılmadan verilmelidir. Yavru köpeğinizin çiğneme alışkanlığı iyiden iyiye gelişmiştir. Kuru mamayı rahatlıkla yiyebilir.
4- 6 ay: Yavru köpeğinizin diş dökülme dönemi 4- 6 ay arasıdır. 6 ay dolana kadar tüm dişleri dökülecektir. Bu dönemde mamaları tekrar ıslatarak vermeniz onu rahatlatacaktır.
Yavru Köpek Beslenmesinde Bilinmesi Gerekenler:
*Köpeklerin çok büyük bir kısmının süte alerjisi olduğu tespit edilmiştir. Bu yüzden ilk 2- 3 aylık dönemden sonra sütten kaçınılmalıdır.
*Yavruyken daha fazla enerji harcadıkları ve gelişmeleri için gereken besin miktarı fazla olduğu için daha çok miktarda besine ihtiyaç duyarlar. Bu dönemde kolay sindirilebilen besinler tüketmeli ve besinlerin protein, kalsiyum açısından yeterli olmasına dikkat edilmelidir.
Aşağıda yavru köpeğinize ay ay, bir gün içinde vermeniz gereken öğün sayısı tablo ile gösterilmiştir:
Yaş |
Öğün Sayısı |
1,5- 3 ay |
4 |
3- 6 ay |
3 |
6- 12 ay |
2 |
1 yaş sonrası |
1 |
*Yemek yedikleri alanın ve saatin aynı olmasına özen gösterilmelidir.
*Islatılarak verilen mamaların bozulma ihtimallerine karşı yaklaşık bir saat içinde tüketilmesine özen gösterilmelidir.
*Köpeğinizi ev yemekleri ile beslemeyi düşünüyorsanız; gelişiminin geri kalmaması ve tüm besin değerlerini dengeli alması için, günlük besin diyetinizi veterinerinize danışmanızda fayda vardır.
*Mama veriyorsanız beslenme ölçülerine, ev yemekleri ile besliyorsanız yine miktarlarına ve dengeli olmasına dikkat etmelisiniz. Aksi halde köpeğiniz sağlıksız beslenme ile kilo alımına başlayacak ve/ veya yeterli beslenemeyecek; bu da birçok hastalığı beraberinde getirecektir.
*Yeterli suyu önüne koymayı asla ihmal etmeyin. Özellikle kuru mama köpeğinizi daha fazla susatacaktır.
*Yemek öncesi ve sonrası hijyene dikkat edilmelidir.
*Mama değişikliği yapacak iseniz bunu köpeğinizi alıştırarak yapmalısınız. Eski mama ile yeni mamayı karıştırarak ve her gün yeni mamayı biraz daha arttırarak bir hafta sonunda tamamen yeni mamaya geçiş yapabilirsiniz. Yeni mama yavrunuzda kabızlık sorunu yaratabilir. Telaşlanmayın, normal bir süreçtir.
*Dışkı yeme, toprak yeme gibi durumlarda veterinerinize danışmanızı öneririz. Çünkü bu durum köpeğinizin eksik beslenmesinden kaynaklı olabilir.
*Köpeğiniz ot yiyor ve kusuyorsa karnı ağrıdığı için olabilir ve sık değilse normaldir. Sürekli ise veterinerinize danışmanızda fayda vardır.
*Tatlı yiyecekler köpeklerin düşmanıdır. Sindirim sistemi rahatsızlıkları, obezite gibi birçok problemi beraberinde getirir, köpeğinizi tatlılardan uzak tutunuz.
*Tavuk kemiği ve balık kılçığı boğaza takılmalara sebebiyet verebileceği ve ani ölüm riski oluşturabileceği için uzak durulmalıdır.
*Köpeğinize çok sıcak ve çok soğuk yemekler vermeniz zararlıdır.
*Büyük ve dev boy bir köpeğiniz var ise hızlı kilo alımına ve yağlanmamasına dikkat edilmeli ve kilo artışı gözlem altında tutulmalıdır.
Yetişkin Köpeğimi Nasıl Beslemeliyim?
10- 16 ay: Köpekler bu aralıkta gelişme çağında olurlar ve beslenme kaliteleri önemlidir. Beslenmelerini kuru mamalar, konserve mamaları ile sağlayabilir; evde vereceğiniz yemekler için veterinerinize danışabilirsiniz.
Küçük Boy Irklar (1- 10 kg.) İçin Beslenme Önerileri: 8- 12 aylık bir küçük boy ırka biz artık yetişkin diyebiliriz. Orta ve büyük boy ırklara oranla hareket düzeyleri daha fazla olacağı için, enerji harcamaları daha fazla olacaktır. Küçük boy ırklara uygun mamalar tercih edilmelidir, yağ ve protein dengesi önemlidir. Önemli nokta: eğer bir küçük boy ırk fazla kilo alımı yaşarsa eklem sorunları gibi sağlık sorunları yaşaması olağandır.
Orta Boy Irklar (10- 25 kg.) İçin Beslenme Önerileri: 18 aylık bir orta boy ırka biz artık yetişkin diyebiliriz. 18 aya gelene kadarki dönemin beslenmesi ileriki dönemlerinin de temellerini oluşturacağı için dengeli bir beslenme ile yetişkinliğe ulaştırılmalıdır. Çok kilo almasını engelleyecek besinler verilmeli ve kilosu yürüyüşlerle dengede tutulmalıdır.
Büyük Boy Irklar (25 kg. fazlası) İçin Beslenme Önerileri: 18-24 aylık bir büyük boy ırka biz artık yetişkin diyebiliriz. Obeziteye meyilli olmalarından dolayı yaşadıkları en büyük sıkıntı eklem problemleridir. Bunu engellemek için yeme düzenlerine diğer boy ırklardan çok daha fazla önem verilmelidir. Mamalar veya evden verdiğiniz besinler veterinerinizin önerdiği ölçülerde olmalı ve beslenmesi ek takviye vitamin ve minerallerle desteklenmelidir.
Yetişkin Köpek Beslenmesinde Bilinmesi Gerekenler:
*Yetişkin bir köpek beslenmesi protein, karbonhidrat ve yağ bakımından zengin olmalıdır. Kalsiyum ve fosfor oranı dengeli; vitamin ve mineral oranı yeterli olmalıdır.
*Öğün sayısı günlük 1’dir. Büyük boy ırklarda ölçü aynı olmak koşuluyla iki seferde besleme yapılabilir.
*Egzersiz öncesi ve sonrası yemek verilmemeye özen gösterilmelidir.
*Sindirimi zor gıdalardan uzak durulmalıdır. ( laktoz gibi)
*Mama değişimi olacak ise bu alıştırılarak zamana yayılarak yapılmalıdır.
Yetişkin köpekler için mama çeşitleri aşağıda yer almaktadır:
͢ Küçük ırk köpek maması
͢ Orta ırk köpek maması
͢ Büyük ırk köpek maması
͢ ‘ Performans’ Köpek Maması ( Yoğun egzersize sahip köpeklere)
͢ ‘ Lamb & Rice’ Köpek Maması ( Alerjik köpeklere)
͢ ‘ Prescription’ Köpek Maması ( Metabolik rahatsızlığı olan köpeklere)
Yaşlı Köpeğimi Nasıl Beslemeliyim?
Yaşlı bir köpeğin hareket kabiliyeti azdır ve harcadığı enerji seviyesi düşüktür. Bu yüzden daha az kalori harcayacak, yağ oranında artış olacaktır. Bu durumda yapılması gereken: öğün miktarını azaltmak ve su ihtiyacını yeterli düzeyde karşılamaktır.
Yaşlı Köpek Beslenmesinde Bilinmesi Gerekenler:
*Öğün miktarı azaltılmalı, öğün sayısı öğün miktarı aynı olacak şekilde ikiye bölünerek iki seferde verilmelidir.
*Köpeğinizin kalsiyum alması eklemler ve kemiklerin sağlığı için önemlidir.
*Lifli gıdalar sindirim sistemi rahatsızlıklarının önüne geçecektir.
*Karbonhidrat ve vitaminlerin yeterli ve dengeli düzeyde alınması gerekmektedir.
*Proteini azaltmak faydalı olacaktır.
*Veterinerinize danışarak vitaminlerini aksatmamak önemli bir noktadır.
*Evde yaptığınız yemeklerle besliyorsanız, mutlaka veterinerinizden diyet hakkında bilgi almalısınız.
*Mama kullanıyorsanız ‘SENIOR’ Yaşlı Köpek Maması verebilirsiniz. Yine köpeğinizin ihtiyaçlarını gözeterek veterinerinizden mama içeriği ile ilgili bilgi alabilirsiniz.
Gebe Köpeğimi Nasıl Beslemeliyim?
Köpeğinizin gebeyken besin ihtiyaçları normal zamankinden daha fazladır. Köpeğiniz bu dönemde çok iyi düzeyde bir beslenme ve bakıma ihtiyaç duyar. İlk haftalarda beslenmesi normal seyretmeli fakat haftalar geçtikçe öğün miktarı ve sayısında artış olmalıdır. Özellikle protein ağırlıklı besinler köpeğinizin ihtiyaçları arasındadır.
Gebe Köpek Beslenmesinde Bilinmesi Gerekenler:
*Dengeli ve yeterli miktarda alınan kalsiyum önemlidir.
*Dengeli ve yeterli miktarda alınan karbonhidrat önemlidir.
*Veterinerinizin önerisi ile vitamin ve mineral takviyesi sağlanmalıdır.
*Rutin yürüyüşlere devam edilmelidir. Buradaki amaç gebe köpeğinizin fazla kilo almasını engellemektir.
*İleriki dönemlerde yavrular mideye baskı yapacağı için öğün sayısı arttırılmalı ve miktarı azaltılmalıdır.
*Doğum öncesi beslenmede gözle görülen bir azalış meydana gelecektir. Hatta köpeğiniz son 24 saat hiçbir şey yemeyebilir. Bu gayet normal bir durumdur.
*Mama veriyorsanız ‘ Yavru Köpek Maması’ veya ‘ Performans Köpek Maması’ kullanmalısınız.
*Köpeğinizi evden beslemeyi tercih ediyorsanız mutlaka veterinerinize diyet ile ilgili danışmalısınız.