Köpeğimin Aşıları
Aşı; köpeğinizde çıkabilecek hastalıkları önceden engelleyebilmek amacıyla yapılan, o hastalığın mikrobuyla hazırlanan eriyiktir. Köpeğinizin o hastalığa karşı bağışıklık kazanmasını sağlayarak, hastalık çıkmadan hastalığın önlenmesini sağlar. Aşı olduktan sonra köpeğiniz hastalığa karşı dirençli olacaktır.
Köpeğinizi koruyan ilk aşılar aslında, annesinden kendisine aktarılanlardır. Anne gebe iken yapılan aşılar doğduklarında yavru köpeğe de geçecektir. Bu yüzden annenin aşılanması önemlidir. Anneden alınan kolostrum (ilk gelen süt) yavrunun bağışıklığının gelişmesinde çok büyük bir öneme sahiptir. Yavrunun kolostrumdan beslenebildiğinden emin olmak gerekir.
Aşağıdaki bilgiler genel bilgileri içermektedir. En doğru bilgiler için veterinerinize danışınız.
Aşı Yaptırmadan Önce Bilinmesi Gerekenler:
- *Köpeğinizi aşılamaya 6- 7 haftalık iken başlamalı, 15-20 haftaya kadar 1- 3 hafta aralıklarla devam etmelisiniz. Aşı programınızı veterineriniz belirleyecektir.
- *Köpeğinizi aşılama süresi boyunca diğer hayvanlardan uzak tutmalı ve dışarıda bulundurmamalısınız. Mümkün değil ise park gibi kalabalık yerlerden köpeğinizi uzak tutmalısınız. Aşılama süreci bittikten bir hafta sonra dışarı çıkarabilirsiniz.
- *Köpeğinizin bir sağlık sorunu olmadığından emin olunuz.
- *Köpeğinizin iç ve dış paraziti olup olmadığını dışkı tahlili ile kontrol ettirmelisiniz, eğer var ise önce parazitlerden kurtulmalı, sonra aşı yaptırmalısınız.
- *Köpeğinizin vücut ısısı 38- 39.5°C değil ise aşı yaptırmayınız.
- *Köpeğinizin son bir hafta içinde kortizonlu ilaç kullanmadığından emin olunuz.
- *Köpeğiniz gebe ise aşı onu strese sokacaktır, yaptırmayınız.
- *Kızgınlık döneminde olan köpeğinize aşı yaptırmayınız.
- *Yavru köpeğinize aşılama süresince banyo yaptırmamalısınız. Eğer aşıları tekrar aşıları ise, bir hafta önce ve sonrasına kadar banyo yaptırmayınız. Köpeğiniz yetişkin ise 2 gün önce ve sonrasına kadar banyo yaptırmayınız. Bu dönemde kuru şampuanlar kullanabilirsiniz.
Aşı Yapıldığı Gün Bilinmesi Gerekenler:
- *Köpeğinize aşı yapılacağı gün banyo yaptırmayınız.
- *Köpeğinizin aşıdan sonra ateşi yükselebilir. Normaldir.
- *Köpeğinizin yüzünde ve gözünde şişmeler gözlemliyorsanız, aşı köpeğinizde aşırı duyarlılık yapmış olabilir. Telaşlanılacak bir durum yoktur fakat tekrar veterinerinize götürmeniz gerekir.
Aşı Yaptırdıktan Sonra Bilinmesi Gerekenler:
- *Köpeğinize aşı yapıldıktan sonra 2 gün banyo yaptırmayınız.
- *Aşının korumaya başlama süresi ortalama 7- 10 gündür. Bu süreçte köpeğinizi korumaya devam etmelisiniz.
- *Aşının yapıldığı yerde, deri altında şişlik var ise zamanla geçecektir. Hafif masaj uygulayabilirsiniz.
Köpeğinize Uygulanacak Aşılar
Karma Aşılar:
6- 7 haftalık olan köpeğinize en az 2 doz olmak üzere ve 21 gün arayla, sonrasında senede bir defa olmak üzere karma aşı yaptırmalısınız.
CPV/CV, DHPPI, DHPPI+L, DP karma aşıların çeşitleridir. Hangisinin yapılacağına köpeğinizin sağlık durumuna göre veterineriniz karar verir.
CPV/ CV : Parvovirus ve Coronavirus
DHPPI : Distemper, Enfeksiyöz Canine Hepatitis, Parvovirus, Parainfluenza, Enfeksiyöz Laryngotracheitis
DHPPI+L : Distemper, Enfeksiyöz Canine Hepatitis, Parvovirus, Parainfluenza, Enfeksiyöz Laryngotracheitis, Leptospirosis
DP : Distemper ve Parvovirus
*Distemper:
Köpek Gençlik Hastalığı olarak bilinen Distemper; solunum, sindirim ve sinir sisteminde bozukluklara yol açan bulaşıcı viral bir hastalıktır. Yüksek ateş ile devam eder. Ölüm oranı çok yüksektir. En sık rastlanan dönem 3- 6 aylık dönemdir. Risk altındaki dönem 3- 12 aydır. Çok nadir 1 yaş sonrası da görülür.
*Enfeksiyöz Canine Hepatitis:
Köpek Karaciğer Hastalığı olarak bilinen Hepatitis; solunum, sindirim ve sinir sistemini etkileyen bulaşıcı viral bir hastalıktır. Ateş ve kanama ile devam eder. Ölümcüldür.
*Parvoviral Enteritis:
Kanlı İshal Hastalığı olarak da bilinir. Bulaşıcı, çok hızlı ilerleyen, ani ölüm riski oluşturan bir hastalıktır. Kusma, ishal, dışkıda kan görülmesi ile devam eder. Ölümcüldür.
*Leptospirosis:
Bulaşıcı bakteriyel bir hastalıktır. Kanlı ishal, sarılık ve böbrek bozuklukları görülür. Ölümcüldür.
*Kennel Cough:
Köpek boğmacası olarak da bilinen Kennel Cough’ ın diğer adı Parainfluenza’ dır. Hızlı yayılabilen, bakteriyel, bulaşıcı hatta yavru köpeklerde ölümcül olabilecek bir hastalıktır. Üst solunum yolunda enfeksiyon olarak görülür
Kuduz Aşısı:
Kuduz; merkezi sinir sisteminde görülen, hızlı seyreden bulaşıcı viral bir hastalıktır. Bilinç kaybı, yutkunma güçlüğü, salya akıntısı, huzursuzluk ve hatta felç olarak seyreder. Ölüm oranı çok büyük bir ölçüde kontrol altına alınmıştır. Kuduzun tek tedavisi aşılamadır. Köpeğinize ilk kuduz aşısını 3 aylık iken, sonrakileri de senede bir defa olacak şekilde uygulatmalısınız.
Bronchine Aşısı:
Kennel Cough hastalığı için yapılır. Köpeğinize ilk Bronchine aşısını 6- 8 haftalık iken, sonrakileri de senede bir defa olacak şekilde uygulatmalısınız.
Corona Aşısı:
Kusma, iştahsızlık, kanlı ve mukuslu ishal ile seyreden bulaşıcı bir hastalıktır. Bu hastalığa yakalanmış bir köpek depresyona çok rahatlıkla girebilir.
Kist Aşısı:
İç parazitleri önleyen bir aşıdır. Bir köpeğin parazitlerinin olması insan sağlığını da olumsuz yönde etkiler. Köpek tüy dökerken, tüylerinin üzerinden parazit yumurtalarını da bırakır. İnsanların ağız yoluyla aldıkları bu parazitler kiste sebep olurlar. Göz, karaciğer, kalp, böbrek, pankreasa yerleşen kistler; işlevsel bozukluklara yol açabilmekte, hatta patlar ise ölümcül olabilmektedirler. Kist aşısı köpeğin sosyal yaşantısına ve yaşadığı yere bağlı olarak 3, 4 veya 6 ayda bir tekrarlanmalıdır.
Kist aşısı iki yolla uygulanabilir: Birinci yol iğne ile, ikinci yol ise tablet ile ağız yoluyladır. Eğer köpeğinizin kg.’ ı 15- 20’ nin üzerindeyse tablet yoluyla aşının yapılması sağlıklı olacaktır. Zira aşı, oldukça yakıcıdır. Dikkat edilmesi gerekli husus: tablet köpeğinize aç iken verilmeli, tablet aldıktan sonra köpeğinizin 1 saat kusmamasına dikkat edilmeli, sevdiği yiyeceğin içine veya toz halinde yiyeceklere karıştırılarak verilmelidir. Eğer köpeğiniz 30 kg.’ ın üzerindeyse ve tablet yutmakta zorlanıyorsa, aşı ikiye bölünerek iğne ile uygulanabilir.
Lyme Aşısı:
İnsanlara da bulaşabilen Ixodes cinsi kenelerin sebep olduğu bakteriyel bir hastalıktır. Ateş ve eklemlerde ağrı ile başlayan hastalık iştahsızlık, bitkinlik, kilo kaybı, depresyon ile devam eder. Kenenin köpekten kan emmesi ile köpeğe geçen bulaşıcı bir hastalıktır. Hayvandan hayvana bulaşma olmaz. Kene köpek üzerinde ne kadar fazla kaldıysa hastalığın bulaşması riski o denli fazladır. Korunmak için aşılama, antiparaziter damla, kene pire tasması kullanılabilir. En etkili yöntem aşıdır. 9 haftalık itibariyle 2- 3 hafta aradan sonra 2. Doz ile uygulama yapılır. Daha sonrakiler senede bir kez uygulanabilir.