Köpeklerde Tuvalet Eğitimi
Köpeklerde tuvalet eğitimi, zorunlu eğitimlerin başında gelmektedir. Gerekli eğitimi vermezseniz yavru köpeğinize bakmanız çok zorlaşacak, aranızdaki bağ kuvvetlenemeyecektir. Yavru köpeğiniz evinize ilk geldiğinde, nereye yapması gerektiği ile ilgili hiçbir fikre sahip olmadığı için kendi belirlediği alanlara tuvaletini yapmaya başlar. Buradaki tutumunuz ona sinirlenmek yerine; en hızlı şekilde eğitime başlamak olmalıdır, çünkü eğitimsiz geçirdiğiniz her vakit onun biraz daha tuvaletini yaptığı alanları kanıksamasını sağlayacaktır. Eğitime başlamak için en uygun zaman diliminiz 2- 6 ay aralığıdır. ( Unutulmamalıdır ki tuvalet eğitimine ne kadar erken başlanırsa o kadar hızlı sonuç alınacaktır.) Büyüdükçe onu alıştığı düzenden koparacağınız için, eğitim daha zorlu olacaktır. Köpeğinizin karakterine bağlı olarak eğitim süresi uzayabilir veya kısalabilir. Doğru verilmiş bir yönlendirme ile ortalama 2 ay kadar sürebilir. 6 aya hatta 1 seneye kadar uzayabilir. Buradaki püf nokta ona gerekli zamanı ayırmanız ve iletişiminizin iyi olmasına dikkat etmenizdir. Bolca sabır, sevgi ve ilgi ile üstesinden gelemeyeceğiniz bir eğitim yoktur. Ancak zaman isteyen bir iş olduğunu da aklınızdan çıkarmamalısınız.
Evde ve dışarda olmak üzere, iki ayrı eğitim uygulamanız gereklidir.
Evde Eğitim:
Köpekler genelde yemekten sonra ve uykudan uyandıklarında tuvaletlerini yapmak isterler. Yavrunuzun günlük rutinini doğru belirlemelisiniz. Uyku, yemek, tuvalet, egzersiz, oyun saatleri belli saatlerde ve bir düzen içinde olmalıdır. İlk günlerde sürekli saat kontrolü yapacaksınız fakat bu saatlere uyarsanız belli bir süre sonra rutini belirlemiş olacaksınız ve saat kontrolü yapmanıza gerek kalmayacaktır. Yemek öğün sayınız: 1,5- 3 ay için günde 4 sefer, 3- 6 ay için günde 3 sefer, 6- 12 ay için 2 sefer ve 1 yaş sonrası için günde 1 seferdir. Bu öğün sayılarınca belirlediğiniz saatlerde yiyeceklerini veriniz ve bunun harici yemek vermeyiniz. Ayrıca akşam saat 18:00 sonrası yemeği, 19:00 sonrası suyu kesmelisiniz ki gece kontrolünü sağlamış olabilesiniz.
İkinci önemli nokta; yavrunuzun evinizde bir alanı olmasıdır. Uyuyacağı, besleneceği, oyun oynayacağı ve tuvaletini yapacağı alanının dar olmasına özen göstermelisiniz. Bu; bir köpek evi, kafesi, oyun alanı dediğimiz etrafı çevrili bir alan olabilir. 1 ay kadar onu bu alanda tutmanız gerekir. Köpekler bulundukları ortam temiz olsun isterler, yemek yedikleri uyudukları alanlara tuvaletlerini yapmaktan hiç hoşlanmazlar. Bu yüzden köpeğinizin alanını bunu dikkate alarak düzenlerseniz, onu zaten tuvalet için belirlediğiniz yere çekmiş olacaksınız. Örneğin: alanın bir kısmında yatağı, bir kısmında maması ve suyu, en uç kısımda tuvalet yeri olarak gazete, pedler vs. koyarsanız, yavrunuz tuvalet için pedli kısma gitmek isteyecektir. 1 ay sonunda yavrunuzu o alandan çıkararak evin başka bir bölümüne örneğin odaya getirip pedi bir yere yayın. Köpeğinizi gözlemleyin. Eğer pede yapıyorsa onu ödüllendirin. Farklı bir yere yaptıysa sert bir ses tonuyla ‘ HAYIR’ dedikten sonra ev halkının belli bir süre onunla ilgilenmesini engelleyin. Bulunulan ortamda halı, battaniye vs. olmamalıdır. Köpekler yumuşak yerlere tuvaletlerini yapmaya bayılırlar. Odada da köpeğiniz 1 ay kadar eğitim görmelidir. Eğer eğitim başarılıysa onun evinizde girmesine izin verdiğiniz alanlara girip çıkmasına izin vermeye başlayabilirsiniz. O alanlarda da mutlaka ilk zamanlarda ped olmalı ve hangi pedleri daha fazla kullanıyorsa zaman içerisinde diğer pedleri azaltarak onu tek bir noktaya çekmeye çalışmalısınız.
Gösterdiğiniz yerin dışında bir alana yaptıysa dışkıyı gazete üzerine koyun ve yaptığı yeri derinlemesine temizleyin. Eğer köpeğinize alan göstermeden önce evde herhangi bir yere tuvaletine yapmış ise, mutlaka çok derin bir şekilde orayı temizlemeniz gerekmektedir. Aksi halde köpeğiniz oraya yapmaya devam edecektir.
Her doğru yaptığı tuvalet ihtiyacından sonra doğru bir hareket yaptığını ona göstermek için, onu ödüllendirin. Bu bir sözcük, sevdiği bir oyuncak, minik bir bisküvi olabilir.
Dışarda Eğitim:
Aşıları tamamlanan bir yavru aşıdan 7- 10 gün sonra dışarı çıkarılmaya başlanır. Bu artık tuvaletini dışarıda yapmaya devam edeceği anlamına gelir. Yemeğini yedikten 5- 10 dakika içinde tuvalet ihtiyacı olacaktır. Dışarı çıkardığınız köpeğinize uygun bir tuvalet alanı belirledikten sonra eğer ortam müsaitse tasmasını çıkarın veya kayışını uzun tutup onun kendi alanını belirlemesini sağlayın. Bu arada, ona tuvalet zamanlarında söyleyeceğiniz bir cümle bulabilirsiniz. ‘ Şimdi tuvalet zamanı’ gibi. Bunun da etkisini zamanla göreceksiniz.
Pedleri yanınıza almayı unutmayın. Pede yapmaya alışan ve kendini bu şekilde güvende hisseden minik dostunuz dışarıda kendi alanını bulamayabilir. Böylece siz pedleri bir yere koyarak onu oraya yönlendirebilirsiniz. Yanınıza aldığınız bir pedin daha önce çişini yaptığı bir ped olmasına özen gösterin.
Tüm bu işlemler başarıyla gerçekleştiyse onu ödüllendirin.
Onu bundan sonraki süreçte aynı alana götürün. Belli süre sonra burayı gördüğünde tuvalet ihtiyacı hissedecek, söylediğiniz sözcük bu hissi pekiştirecektir.
Verdiğiniz öğün sayısınca yavrunuzu dışarı çıkarmalısınız. Bir yaşından sonra öğün sayısı günde 1 öğüne düşecek fakat siz mutlaka günde 2 defa dışarı çıkarmaya özen gösterin. Yine de köpeğinizi gözlemler durumda olmalısınız. Huzursuz ise, yeri kokluyorsa, daireler çiziyorsa veya havlıyorsa tuvaletinin geldiğinin sinyallerini veriyor demektir.
Köpeğiniz tuvaletini yaparken onunla aranızda belli bir mesafe olmasına dikkat edin, özellikle dişiler tuvaletlerini yaparken sahibinden uzağa gitmek isterler.
Köpeğinizi dışarı çıkardığınızda ilk olarak tuvaletini yapmasını sağlamalı, sonra gezdirmelisiniz ki geziyi ödül olarak kabul etsin.
Dışarıda yapılan dışkıyı mutlaka temizlemeli ve yapılan ortamın temiz bırakılmasına özen göstermelisiniz.