Yavru Köpek Bakımı Hakkında Bilmeniz Gereken Şeyler Nelerdir?

Yavru Köpek Bakımı Hakkında Bilmeniz Gereken Şeyler Nelerdir?

Hayatınıza eşlik etmeye başladığı andan itibaren bir yavru köpek size her anlamda bağlanır. Minik patileri ve minik suratıyla poodle şirinlik abidesi olan yavru köpeğiniz için ilk andan itibaren sağlıklı yaşam koşulları oluşturmalısınız. O size mutluluk verecek siz de ona sağlıklı ve güvende bir yaşam. 
Yavru köpek bakımı ile ilgili bilinçli olmak, artık sizin en önemli görevleriniz arasında yer alacaktır. Minik patiler hayatınıza girdiyse beslenme, temizlik, bakım, sağlık, eğitim konularında artık bilinçli olmanız gerekiyor. Unutmayın bu miniklerin hayatının nasıl olacağı tam da bu ilk yıllarda belirlenir.
Sağlıklı, mutlu ve uzun bir hayat için yavru köpeklerin bakımına özen gösterilmelidir. Aklınıza bu konuda birçok soru gelmesi çok normaldir. Onu neyle beslemeliyim? Onu nerede yatırmalıyım? Tuvaletini nereye koymalıyım, gibi yüzlerce soru sorabilirsiniz. Şimdi adım adım aklınızdaki tüm bu soruları cevaplayacağız. Bu şekilde minik dostunuz için bilmeniz gereken her şeyi öğrenebilirsiniz.

Bir Köpek Yavrusu Nasıl Eğitilir?

Minik patiler eve pati bastıktan bir süre sonra eğitime başlamak en doğrusu olur. Eğitime başlayacağınız en önemli adı ona bir isim seçmektir. Çünkü bazı isimler eğitim için çok daha iyi seçimlerdir. Net, güçlü ve bir ünsüzle biten isimler eğitim için çok daha iyidir. Örneğin; Jack gibi net ve sert biten bir isim minik dostumuza her seslendiğinizde hızlı karşılık vermesini sağlar. 
Ev konusunda ise bazı kesin kararlarınız olmalıdır. Mesela, evin yasak bölgeler olacak mı veya yatağa çıkabilecek mi gibi tarzında kurallara siz karar verecekseniz. Önemli bir diğer aşama da ona özel bir yaşam alanı oluşturmaktır. Yatacak bir alan, yemek yiyecek alan, oyun alanları ve tuvalet alanı gibi alanları belirlemelisiniz. 
Eve gelen yavru çok küçükse yatağına sıcacık su torbası koyarak ona sıcak ve şefkatli bir ilk ece sunmalısınız. Yavru köpeğinize öğreteceğiniz ilk komut gel komutudur. İsmiyle ona seslenip gelmesini öğretmelisiniz. Bu noktada ödül maması, oyuncak ve sevgi eğitimi destekleyecektir. 
Tutarlı tekrarlarla iyi ve kötü davranışları ona öğretebilirsiniz. Isırma ve oyunda sert saldırma durumları için azarlama yerine kendiniz acı çekiyormuş gibi yaparsanız bu çok daha iyi bir öğretme yöntemi olacaktır. Azarlama sanıldığı gibi iyi bir eğitim yöntemi değildir. Minik dostumuzla farklı biçimlerde iletişim şekilleri yakalamalısınız. Kötü davranışlarında üzülebilir ve ona küsebilirsiniz. Onunla oynamaz ve ilgilenmezseniz bir şeylerin ters gittiğini anlayacaktır. Köpeklere kesinlikle sert davranılmaması gerekir. Tüm eğitim şefkat ve mantık çerçevesinde verilmelidir.

Yavru Köpek Nasıl Beslenir?

Bir aylık yavru köpekler anne sütünden kesilme evresinde olur. Irkına, sağlık durumuna ve veteriner görüşüne göre kaliteli bir yavru maması seçilmelidir. Yaş ve kuru mama bu evrede birlikte verilebilir. Köpeğin ağırlığına ve cinsine göre beslenme planlanır. Ama her şeyden önce temiz ve hijyenik bir mama-su alanı oluşturulmalıdır. Mama kabı olarak plastik yerine seramik ya da çelik seçmek daha sağlıklıdır. Kiloya göre günlük mama hesabı yapılmalıdır. Kuru ve yaş mama kombinasyonu bu dönemde en iyi kombinasyondur.

Yavru Köpek Ne Yer?

Yavru köpeğin ne yiyeceğine en iyi veterineri karar verir. Zaten bir yavru köpek aldıysanız ilk adım onu veterinere götürmek olmalıdır. Kilosuna ve sağlık durumuna göre mama ihtiyacını veteriner belirleyebilir. Irk ve genetik yatkınlıklara göre bazen bazı mama çeşitlerinin tercih edilmemesi gerekir. Bu nedenle en doğru yaklaşım veterinerle birlikte bir mama seçmek ve beslenme planı yapmaktır.

Yavru Köpek Maması Nasıl Seçilir?

Her şeyden öne minik dostumuzu veterinere götürmelisiniz. Sağlık durumu, besin ihtiyaçları bu şekilde analiz edilebilir. Kafanıza göre mama seçip yedirmeniz doğru olmaz. Irk, kilo ve diğer faktörlere göre mama seçimi yapmak gerekir. Ama genel olarak yavru köpek mamasının protein oranı çok yüksek olmalıdır. Çünkü yavrular yetişkinlere göre çok daha fazla enerjiye ve kaliteli proteine ihtiyaç duyar. Beslenme evcil hayvanlar için çok önemlidir. Köpeğinizin gelişimi tamamen beslenmesine bağlıdır. Bu yüzden sağlıklı, dengeli, protein değeri yüksek, katkısız yavru maması seçilmelidir.

Yavru Köpekler İçin Rutin Bakım İşlemleri

Tırnak bakımı, kulak temizliği, tüy temizliği ve tımar köpeklerin rutin bakım işlemleri arasında yer alır. Bu işlemler için özel ürünler kullanılmalıdır. Haftada en az üç kez taramak bakım sürecinde önemlidir. Ağız ve düş sağlığı için de özel ürünler kullanılabilir. Köpekler kesinlikle sık yıkanmamalıdır. Yılda iki kez yıkamak yeterlidir. Ama tüy bakımı günlük olarak yapılabilir.

Bir Köpek Yavrusu Ne Zaman Yıkanır?

Yavru köpeklerin yıkanması gerekmeyebilir. Yine bu bakım detayları veterinerle konuşulmalıdır. Yavru köpek yıkanacaksa ilk aşılarından sonra yıkanmalıdır.

Yavru Köpeklerde Tuvalet Eğitimi

Eğer bahçeli bir eviniz varsa köpek dostunuzu dışarı tuvalet yapmaya alıştırabilirsiniz. Ev içinde tuvalet eğitimini vermek için öncelikle sakin, hareketten uzak, soğuk olmayan bir yerde tuvalet alanı oluşturmalınız. Yavruyu takip ederek tuvaleti geldiğinde onu oraya yönlendirmeli ve kuma tuvaletini yaptığında ödüllendirmelisiniz.

Yavru Köpek Aşı Takvimi

Yavru köpeklerin onuncu gününde dışkı muayenesi yapılmalıdır. Ardından iç ve dış parazit tedavisi için ilk aşı uygulanır. Bu aşının en az üç ayda bir tekrarlanması gerekir. Karma aşı 21 gün arayla 2 doz uygulanır. Kuduz aşısı da 1 doz uygulanır. Mantar aşısı da 1 kez uygulanır. İç ve dış parazit ile karma aşılar tekrarlanır. İlk 45 günde tüm aşılar tamamlanmalıdır.

Eğitim Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Öncelikle köpek dostunuzu tanımalısınız. Irksal ve genetik özelliklerini, karakteristik özelliklerini, yatkınlıklarını bilmelisiniz. Eğitim planı da bu özelliklere göre yapılmalıdır. Sevgi ve şefkatle eğitim vermelisiniz. Ancak onu çok da şımartmama ve her hangi bir davranışı öğrenmesi için tutarlı olmalısınız. 
Ödül verirken de dikkatli olmalısınız. Ödül için sizi kandırabilir. Bu açıdan ödül mamaları da çok dikkatli verilmelidir. Oyun aktivitelerini de ödüllendirme olarak kullanabilirsiniz. Azarlama, bağırma vurma kesinlikle köpek eğitiminde yeri olmayan şeylerdir. Kurduğunuz iletişim ne kadar sağlam olursa birbirinizi o kadar iyi anlarsınız. 
Bazen köpeğinizin size ya da bazı şeylere kızdığı için bir yere tuvalet yapabileceğini, ortalığı dağıtabileceğini unutmayın. İhtiyaçlarını karşılamazsanız o da bu şekilde cevap verebilir. Örneğin; kumunu temizlemezseniz yere işer ya da onu gezdirmezseniz evi dağıtır. Yani ona kızmadan önce kendi sorumluluklarınızı tam olarak yerine getirip getirmediğinizi kontrol etmelisiniz. 

Sıkça Sorulan Sorular

Eve Yavru Köpek Getirirken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Ev ortamını müsait mi çok iyi analiz edilmelidir. Evde başka hayvan var mı, çocuk var mı, ev alanı yeterli mi, yavruya yeterince zaman ayrılabilecek mi? Bunlara dikkat edilmelidir. Kesinlikle alıp bırakacağınız bir hayvanı evinize almamalısınız. Çünkü onlar dışarıda yaşayamaz.

Bir Köpek Yavrusu Ne Zaman Sütten Kesilir?

Bir aylık olduğunda köpek yavruları sütten kesilir. Ancak sindirim sistemleri daha tam gelişmemiştir. Bu nedenle yaş ve kuru mama birlikte verilerek devam edilmelidir.

Yavru Köpeğimi Ne Zaman Veterinere Götürmeliyim?

Yavru köpek gelir gelmez ilk 3 gün içinde veterinere götürülmelidir.

1 Aylık Yavru Köpek Nasıl Beslenir?

Sütten kesilmiş 1 aylık yavru kaliteli kuru ve yaş mama ile beslenmelidir.