Yavru Köpeklerde Bakım

Yavru Köpeklerde Bakım

Yavru Köpeklerde Bakım ve Besleme Nasıl Olmalı?

Yavru köpeğinizle eve ilk adım attığınız an, onun için de sizin için de yeni bir hayat başlamış demektir. Sizin hayatınızda köklü değişiklikler olacak, onun hayatı ise kökten değişecektir. Yeni bir yaşam ortamı, yeni aile üyeleri, ailesinden ayrılmış olması gibi birçok sebeplerle ilk zamanlarda ürkek ve uyumsuz olabilir.

Bu çok doğal bir tepkidir. Size düşen sevgi dolu, anlayışlı davranmak ve onu ilk zamanlarda kusurlarıyla kucaklamaktır. Sizi ve yaşadığınız yeri tanımasına, keşfetmesine yardımcı olmalısınız. Onunla oyunlar oynayarak birlikte zaman geçirmelisiniz.

Yavru Köpek Bakımında Dikkat Edilecek Hususlar: Öncelikle ona ait bir yaşam alanı oluşturmalısınız. Bu içine girebileceği bir kutu, bir yuva, bir sepet, bir yatak olabilir. İlk zamanlarda gürültüden, ani seslerden, kalabalık ortamdan, diğer hayvanlardan veya çocuklardan ürkecektir.

Korktuğu anlarda gidebileceği kendine ait yeri olacak, bu zamanlarda sığınabileceği bir alanının olduğunu bildikçe rahatlayacaktır. Orada kendini huzurlu ve güvende hissedeceğini öğrenecek. Size düşen köpeğiniz yerine girdiği zaman onu zorla yerinden çıkarmamak ve onu rahatsız edici şeyleri etrafından uzaklaştırmaktır. Örneğin; çocuklarınız yeni arkadaşlarıyla oynamak için sabırsız davranıyor olabilir fakat çocuğunuzun onu rahatsız etmesine izin vermemelisiniz.

Köpeğiniz ilk zamanlarda günün büyük bir kısmını uyuyarak geçirecektir. Telaşlanmayın! Uyku onun büyümesi ve hayata daha sıkı tutunması için bir yoldur. İlk zamanlarda evin tamamında gezinmesine, her yere girmesine engel olmalısınız. Bu çok küçük bir varlığın bilmediği dev bir ortamdan korkmaması ve kendini kaybetmemesi için gereklidir. Ayrıca vereceğiniz tuvalet eğitimi için de size yardımcı olacak bir adımdır. Sizin kontrolünüz altında evi tanımalı ve girebileceği giremeyeceği yerleri çok iyi öğrenmeli. Merak etmeyin, yavruyken verilen eğitim çok etkilidir. Bunu hemen öğrenecektir. İnatçı davranışlar sergileyebilir, siz yeter ki tutarlı olun. Günün sonunda kazanan siz olacaksınız.

İstemediğiniz davranışlar sergilediğinde tüm aile bireyleri aynı davranış üzerinde tutarlı olmalıdır. Bir kişinin farklı davranması, onu o kişiye karşı şımartacaktır. İleride o kişinin sözünü dinlemeyecek ve köpeğiniz üzerinde otorite kurulmasını engelleyecektir. Söz sahibi olan sizsiniz, bunu unutmamalısınız!

• Yavru Köpek ve Öğrenme

Köpeğinizin bir şey öğrenmesi için onu sık sık tekrarlaması gerekmektedir. Amaç sonuca ulaşmaktır. Köpeğiniz sonuca ulaşamıyorsa deneme yanılma yöntemi ile davranışlarını değiştirecektir. Yineledikçe eğer sonuca ulaşıyorsa zamanla bu davranışı öğrenmiş ve bu davranış ona yerleşmiş olacaktır. İkinci öğrenme yolu ise 'Klasik Koşullanma Yöntemi' dir. Buna en iyi örnek İvan Petroviç Pavlov' un köpeğine yaptığı deneydir. Deneyin amacı köpeğin zil ile eti ilişkilendirmesini sağlamaktır. Pavlov ilk olarak köpeğine zil çalıyor, salya tepkisine bakıyor.

Herhangi bir salya tepkisi yok. Sonraki aşamada zil çalıyor, hemen ardından et veriyor. Köpek eti ağzına aldığında salya akıtmaya başlıyor. Bir sonraki aşama aynı anda zil ve et aşamasıdır. Köpeğin zille eti birleştirmesi hedefleniyor ve başarılıyor. Bir sonraki aşama da önce zil çalınıyor, sonra et veriliyor ve görülüyor ki zil çalmaya başladığında köpek salya akıtmaya başlıyor. Halbuki normalde köpeğin eti yediğinde salya akıtmaya başlaması gerekmekte fakat köpek zil sesine karşı salya tepkisi vermeyi öğrenmiş oluyor. Siz de öğretmek istediğiniz şeyi, bu yöntemle çok rahat köpeğinize öğretebilirsiniz. Örneğin: yemek vakti geldiğinde kullanacağınız özel bir kelime, sonraki vakitlerde siz daha ona yemek vermeden o kelimeyi kullandığınızda onun yemek yiyeceğini anlamasına sebep olacaktır. Kullanacağınız kelime-yemek, su- banyo, palto- geziye çıkarma gibi birçok şeyi ilişkilendirebilirsiniz.

• Yavru Köpek ve Ödüllendirme/ Cezalandırma

Ödül sizin köpeğinizle olan ilişkinizde en önemli yardımcınızdır. Onun daha kolay bir şeyler öğrenmesini ve sizin istediğiniz davranışlar sergilemesini sağlar. Onun hoşuna giden her şey ödül olabilir. Örneğin: sevmek, okşamak, aktivite yapmak, bisiklet ile koşu vakitleri, yüzme, yemek, banyo (seviyor ise) daha aklınıza gelecek onlarca şey... Buradaki en önemli nokta ödül vaktidir. Sevdiğiniz şeyin hemen ardına ödül vermelisiniz ki köpeğiniz neye mutlu olduğunuzu anlayabilsin. Üst üste yaptıkları davranışlarda; siz ilk yaptığı davranışı ödüllendirmek isterken ikinci davranış üzerine ödülünüzü verirseniz, köpeğiniz ikinci davranışının ödüllendirildiğiniz düşünecektir. Örneğin: siz seslendiğinizde yanınıza gelmesini istiyorsanız, size baktığı anda dediğiniz 'Aferin' ona siz seslendiğinizde size bakmasını öğretecektir.

Yavru köpeğiniz istemediğiniz davranışlar sergilediğinde 'cezalandırma' yöntemine başvurabilirsiniz. Burada en önemli nokta cezanın ne olacağıdır. Fiziksel şiddet ya da köpeğinizin çok korkacağı bir davranışınız kesinlikle doğru bir yöntem değildir. Bu yaptığınız onun ya vahşileşmesini sağlayacaktır veyahut onu korkak bir köpek yapacaktır. Sevgiye dayalı bir ilişki kurmak en önemli unsurdur. Ses tonunuz ile köpeğinizin tüm davranışlarını dizginleyebileceğinizi sakın unutmayın. Ses tonunuz ve kullanacağınız kelimeler en güçlü silahınız. 'Hayır' kelimesinin ne anlama geldiğini çok iyi öğrenmeli. Bunu ses tonunuzu yaptığı davranışa uygun ayarlayarak yaparsanız etkisini göreceksiniz.

Yavru Köpek ve Egzersiz İhtiyacı

Egzersiz köpeğinizin enerjisini atmasının en iyi yoludur. Özellikle apartmanda yaşıyorsanız egzersizleri ihmal etmemelisiniz. Her köpek az çok egzersize ihtiyaç duyar. Önemli nokta; egzersiz köpeğinizin cinsine, yaşına, boyutuna, çevre koşullarına, ısıya uygun olarak egzersizleri ve sürelerini ayarlamaktır. Her köpeğe aynı egzersiz yaptırılamaz. Bunu köpeğinizi ırk özelliklerine bakarak ayarlayabilirsiniz.

Yavru Köpeklerde Bakım

Köpeklerde Tüy Bakımı:

Köpeğinizin cinsi her ne olursa olsun, tüy bakımına özen gösterilmelidir. Yine bunun seviyesine köpeğinizin ırk özelliklerine bakarak karar verebilirsiniz. Köpeğiniz yılda iki kez tüy değiştirir. Asıl olarak tüy dökme vakitleri bu vakitlerdir. Fakat apartmanda yaşayan köpekler için durum biraz farklı. Çünkü her daim tüy dökme eğilimindedirler. Genel itibariyle her gün fırçalamak, en kötü haftada iki üç defa fırçalamak gereklidir. Bunun için tel fırça veya eldiven tipli fırça kullanabilirsiniz. Fırçalama aynı zamanda ona masaj gibi gelecek ve hoşuna gidecektir.

Fakat bu işleme erkenden başlamak köpeğinizin sürece alışması açısından önemlidir.

Köpeklerde Banyo:

Köpeklerde ter bezleri olmadığı için köpeklerinizin sık yıkanmaya ihtiyaçları yoktur. Gereğinden fazla yıkadığınızda derinin PH değerini bozabilirsiniz, bu köpeğinizin deri hastalıklarına daha kolay yakalanmasını sağlayacaktır. Aşı zamanında köpeğin yıkanmasına izin verilmez. Ortalama olarak köpeklerinizin ayda bir kez yıkanması yeterlidir.

Yıkama işlemini şu şekilde gerçekleştirebilirsiniz: Ilık su ile köpeğinizi ıslatın, köpek şampuanını bir kasede su ile karıştırın. Süngeri şampuanlı suya daldırıp köpeğinizin üzerine sürün. Bol ılık su ile durulayın. Gerekli ise işlemi ikinci kez tekrarlayın. Havlu yardımı ile vücudundaki fazla suyu alın, fön makinası yardımıyla ılık hava ile kurutun.

Yıkama işleminde dikkat edilecek hususlar:

1. Köpek şampuanı ile yıkadığınıza emin olun.

2. Şampuanı direkt köpeğinizin üzerine dökmeyin.

3. Kulaklarına ve gözlerine şampuan kaçmamasına dikkat edin.

4. Banyo yaptırdığınız gün en az 4-5 saat dışarı çıkarmayın.

Köpeklerde Diş Bakımı:

Köpeğiniz dişlerini 3,5-8 ay arası dökecektir. Yerine ana dişleri gelecektir. Bu dönemde her şeyi kemirme isteği duyabilirler. Önemli nokta, ona zarar verecek eşyaları ortalıkta bırakmamanızdır. Ona işini kolaylaştıracak yardımcı malzemeler verebilirsiniz. Yapma kemikler, diş kaşıyıcı malzemeleri, toplar vs. Köpeklerde ağız sağlığı da çok önemlidir. Asıl yapılması gerekenler 1,5 yaşından sonra başlar fakat yavruyken alıştırmak adına köpek fırçalarıyla yukarı- aşağı olarak fırçalayabilirsiniz. Aynı zamanda tartarı engellemek için özel üretimli mamalardan kullanabilirsiniz.

Yavru Köpek ve Sosyalleşme

1,5- 3 ay arası, köpeklerin ana sosyalleşme zamanlarıdır. Bu dönemde yaşadıkları olumlu- olumsuz her etki ileride tepki olarak geri dönecektir. Bu dönemde insanlara, hayvanlara, eşyalara karşı olumlu tepkileri çoğaltılmalı ve olumsuz tepkilerine set vurulmalıdır. Bu dönem onların karakterine pozitiflik eklemeniz gereken dönemdir. Öncelikle size alışması sağlanmalı, ardından tüm dünyaya sevecenlikle yaklaşması öğretilmelidir. Aşıları tamamlandıktan sonra çocuklarla ve diğer hayvanlarla oyunlar oynaması kontrol altında olduğu sürece teşvik edilmelidir. Yavru köpeğinizi yalnız bırakmayın, onun etrafı tanımasına yardımcı olun. Kalabalık içine sokun. Canlılarla etkileşim halinde olması asosyal olmasını engelleyecektir.

Yavru Köpek ve Veteriner

Yavru köpeğinize sahip olduğunuz en kısa süre içerisinde veteriner kontrolünden geçmesini sağlamanız gerekmektedir. Hekiminiz gerekli sağlık kontrollerini yapacak (fiziksel kontrol, boy-kilo kontrolü vs.) beslenme düzeni hakkında size bilgi verecek, sosyalleşme ile ilgili tüyolar verecektir. En önemli konu parazit konusudur. Sizi özellikle bu konuda bilgilendirmesini rica edin. Çünkü köpeğinizin dışkısında gözlemlenen değişimler onun hayatını kurtaracaktır. Ayrıca yavru köpeğinizi her daim gözlem altında tutmalısınız. Davranış değişikliği, ishal kusma vs. halsizlik, iştahsızlık gibi durumlarda hekiminize başvurun.